Business casual nedir?

İngiliz erkeklerinin günlük hayattaki stiline benzetebileceğimiz ve en çok kafa karıştıran giyim kodlarından biri kesinlikle budur! Özetle business casual’ı, jean pantolon ile takım elbise arasında kalan giyim kodu olarak tarif edebiliriz. Ancak bu geniş aralıkta bir tarz oluştururken casual tarafa doğru esnemek, işverenlerinizi rahatsız edebilir. Bu tip yanılgılara düşmemek için aşağıda ele aldığımız önerilere göz atın:

Giyim kodu Business casual olanlar neler giyebilir?

Az önce de belirttiğimiz gibi Jean pantolon, business casual giyim kodunun kırmızı çizgisi. Yani bu, giyim kodu business casual olarak belirlenen ofisinizde mutlaka kumaş pantolon giymeniz gerektiğiniz anlamına geliyor. Tabii “kumaş pantolon” konusunda da kısıtlamalar yok değil. Her ne kadar bazı şirketler khaki ve chino kumaşlarla dikilen pantolonlara müsaade etse de bu pantolonların asla salaş ve özensiz görünmemesi gerekiyor. Kanvas pantolonlarınızı da tıpkı takım elbiseleriniz gibi daima ütülü ve jilet gibi tutmalısınız. Ayrıca sırf Jean değil diye, cepli kargo pantolonları da ofiste giymeniz uygun olmayacaktır.

Business casual giyim kodunun ön gördüğü üst giyime gelince: Bu giyim koduna uymak zorundaysanız maalesef yakalı / yakasız her türlü tişörtünüzle vedalaşmanız gerekiyor. Business casual giyim kodunda genelde düz renkli spor gömlekler tercih edilse de (kravat kullanıp kullanmak kesinlikle size kalmış), çok karışık desenli olmayan slim-fit gömlekleri de kullanabilirsiniz.

Ayakkabı konusu da business casual giyim koduna tam olarak uyabilmek adına önemli. Kumaş pantolonun altına, normalde takım elbise ile kullanılan fazla klasik bir ayakkabı giymek ya da sneaker tipi bir ayakkabı tercih etmek doğru değildir. Oxford tipi bağcıklı ayakkabıları, business casual giyim kodunu en iyi tamamlayan ayakkabı modeli olarak gösterebiliriz.


Smart casual nedir?

Smart casual için erkeklerin en sevdiği giyim kodu desek pek de abartmış sayılmayız. Özellikle İtalyan erkeklerinin günlük stiline benzetebileceğimiz bu tarz, doğru oluşturulduğunda, hem çok rahat hem de son derece cool ve şık olabilir. Business casual’a göre çok daha esnek bir giyim kodu olan smart casual’da tişörtten jean pantolona; spor ayakkabılardan blazer ceketlere kadar pek çok parça kullanabiliyorsunuz.

Giyim kodu Smart casual olanlar için: Erkek smart casual kombinleri

Az önce de belirttiğimiz gibi Jean pantolonlar bu giyim kodu için serbest. Ancak seçeceğiniz Jean pantolonun vücut tipinizle uyumlu olması, fazla salaş ve bol olmaması ve elbette yırtık / taşlanmış kumaşlardan yapılmamış olması gerekiyor. Jean ve kanvas pantolonlar kullanabileceğiniz smart casual giyim kodunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ne giyerseniz giyin giydiklerinizin tepeden tırnağa bakımlı ve “jilet gibi” görünmesi.

Polo yakalı slim fit tişörtlerin, slim fit gömleklerin sıkça kullanıldığı smart casual giyim kodunda ayrıca basic adı verilen düz tişörtleri de spor blazer ceketlerle kombinleyebilirsiniz.

Ayakkabı ve aksesuar konusunda da geniş bir özgürlük alanı sunan bu giyim kodunda en sevdiğiniz snaker’larınızı bir köşeye kaldırmak zorunda değilsiniz. Yalnız sneaker tipi spor ayakkabılarınızı kullanacağınız zaman tişört yerine spor bir gömlek tercih ederek şık bir tezatlık yaratmak daha hoş görünebilir. Ayrıca Oxford tipi ayakkabılar, bağcıksız kolej tipi ayakkabılar; hatta yaz mevsiminde derli toplu espadriller bile bu giyim kodu dahilinde kullanılabilecek ayakkabılar arasında.

Ofis stilinize biraz daha hareket katmak isterseniz slim fit gömleklerinizi ince kravatlarla tamamlayabilir; şık deri bileklikler ve deri omuz çantaları ve portföy çantalar da kullanabilirsiniz.